Home » Cultură » Shirley MacLaine: filme, reîncarnare și un Oscar pentru „Terms of Endearment”. „Frica transformă în necunoscuți oameni care ar putea fi prieteni”

Shirley MacLaine: filme, reîncarnare și un Oscar pentru „Terms of Endearment”. „Frica transformă în necunoscuți oameni care ar putea fi prieteni”

Publicat: 20.05.2023

„Nu sunt un ocultist care este echivalent cu termenul de ascuns, sunt opusul. Dezvălui totul în mod public, investighez, cred cu tărie în Dumnezeu și cred că sursa energiei Sale rezidă în toți și în toate. Nici măcar nu știu ce reprezintă evil (rău, malefic), știu doar că înseamnă live (trăiește) – citit invers, ceea ce ar putea fi o definiție în sine.”

Shirley MacLaine (88 de ani), actriță premiată cu Oscar, de trei ori cu Emmy și de zece ori cu Globul de Aur – a jucat în peste cincizeci de filme, a fost nominalizată la Oscar de șase ori și a primit Oscarul pentru Cea mai bună actriță în 1984 (Terms of Endearment).

În plus, a fost distinsă cu premiul Ursul de Aur 1999 pentru întreaga carieră la Festivalul Internațional de Film de la Berlin și cu premiul Cecil B. DeMille 1998 pentru contribuția remarcabilă în domeniul divertismentului.

„Merit acest lucru”

Unele dintre cele mai remarcabile roluri ale ei le-a avut în producții precum Bernie (2012), The Turning Point (1977), Some came running (1958) – în care a jucat alături de Frank Sinatra și James Dean, film care i-a adus lui Shirley prima sa nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriță, Steel Magnolias (1989), The Children’s Hour (1961), Irma la Douce (1963), Postcards From The Edge (1990) – cu un scenariu scris de Carrie Fisher inspirat după una dintre cărțile autobiografice ale lui Shirley Maclaine însăși, alături de Maclaine în film jucând și Meryl Streep, Being There (1979), The Apartment (1960), film în care l-a avut partener pe Jack Lemmon, ambii premiați cu BAFTA și Golden Globe pentru prestațiile lor și Terms of Endearment (1983), în regia lui James L. Brooks, o ecranizare a romanului scris de Larry McMurtry, MacLaine jucând în film alături de Debra Winger, Jack Nicholson, Danny De Vito, John Lithgow, Jeff Daniels și Lisa Hart Carroll și interpretând o mamă dominatoare care intră în conflict cu fiica ei mult prea libertină pentru a o putea controla (Debra Winger).

Rivalitatea celor două s-a extins și în cursa pentru premii, ambele concurând una împotriva celeilalte la categoria „Cea mai bună actriță”.

După 6 nominalizări la Oscar, Shirley Maclaine a reușit, până la urmă, să câștige premiul pentru cea mai bună actriță pentru rolul din Tearms of Endearment (lui Jack Nicholson i-a revenit Oscarul pentru cel mai bun actor în rol secundar, iar regizorul Brooks a primit Oscarul pentru regie, scenariu și producție). În discursul de acceptare a premiului, Sfirley a spus: „Merit acest lucru”.

A debutat într-un film al lui Hitchcock

Născută la 24 aprilie 1934, în Richmond Virginia, SUA, MacLaine este sora mai mare a lui Warren Beatty (rămas în istoria cinematografiei nu doar ca unul dintre cei mai buni actori, dar și unul dintre cei mai cuceritori dintre actori).

Maclaine a debutat pe ecran la 21 de ani, odată cu rolul din filmul The Trouble with Harry (1955), în regia lui Alfred Hitchcock.

Trei ani mai târziu, avea să fie nominalizată pentru prima dată la Oscar, pentru cea mai bună actriță în Some Came Running (1958).

Spiritualitate

Dar poate nu toată lumea cunoaște faptul că universul lui Shirley MacLaine nu reprezintă doar cariera sa cinematografică, o mare pasiune a actriței fiind și preocuparea pentru cunoaștere, aprofundare a sensurilor și înțelesurilor vieții, actrița îmbrățișând ideea că absolut nimic din ceea ce trăim în fiecare zi nu este întâmplător, în multe dintre cărțile sale și interviurile pe care le-a dat de-a lungul timpului pe această temă abordând cu înțelepciunea unor vechi învățați subiecte despre reîncarnare, energiile care ne compun și ne înconjoară, despre iubirea de sine și călătoria spirituală pe care, conștient sau nu, o parcurge fiecare.

MacLaine a scris numeroase cărți pe teme de metafizică, spiritualitate și reîncarnare, printre care se află și un best-seller, Out on a Limb.

Publicată în 1983 și vândută în peste 20 de milioane de exemplare, cartea reprezintă cel mai controversat roman al său: o relație amoroasă intensă și clandestină cu un politician proeminent o determină pe Shirley MacLaine să se descopere pe sine. De la Stockholm la Hawaii și până la imensitatea munților din Peru, de la neîncredere la afirmare radiantă, ea descoperă în sfârșit rădăcinile existenței sale. … și posibilitățile infinite ale vieții.

„Mi-am petrecut cea mai mare parte a vieții mele de adult încercând să mă educ în adevărurile pe care nu le învățăm în mod tradițional și pe care nu le vedem cu ușurință. Am avut privilegiul de a-mi permite să călătoresc în jurul lumii în căutarea răspunsurilor la aceste întrebări mistice, dar fundamental practice, în multe culturi”.  (Shirley Maclaine)

Aflată odată în emisiunea Donahue Show (program TV care a fost difuzat din 1967 și până în 1996), Shirley MacLaine a dezvăluit Americii câte ceva din regulile reîncarnării. „Este posibil să te întorci pe pământ sub forma unei păsări?”, a întrebat o spectatoare. „Nu”, a venit răspunsul din partea lui Shirley. „Nu regresăm, nu renaștem ca animale”.

Ce ar fi fost Shirley MacLaine în viețile anterioare?

În cartea sa, I’m Over All That (2011), Shirley MacLaine își împărtășește gândurile despre reîncarnare și dezvăluie amănunte despre câteva dintre viețile anterioare pe care crede că le-a avut.

„Probabil unul dintre motivele pentru care reîncarnarea are sens pentru mine este faptul că înțeleg cum fiecare dintre noi este, de fapt, un cumul al mai multor oameni. Atunci când ne deschidem și permitem memoriei sufletului nostru să iasă la suprafață și să se exprime, putem fi uimiți de talentul pe care îl avem fiecare dintre noi odată cu manifestarea mai multor personalități. Și nu mă refer la personalități multiple în sensul unei tulburări psihologice. Ci la faptul că fiecare dintre noi a avut experiențe multiple în viețile trecute care ne echipează sufletul cu amintiri și intuiții care nu pot fi explicate în alt mod.

De unde am știut și recunoscut străzile și templele când am fost prima dată în India? De ce m-am trezit vorbind portugheză când am fost în Brazilia? Fiecare ființă umană poate evidenția un număr nelimitat de experiențe similare, momente specifice care o fac să se întrebe de ce și cum știe ceea ce știe. (…) Atunci când cineva înțelege karma, reîncarnarea – reîncarnarea fizică a sufletului – este primordială. Ceea ce sufletul seamănă, așa va culege. Acest lucru înseamnă că fiecare suflet uman este stăpân pe destinul său, în funcție de ceea ce fiecare om trebuie să lucreze la următoarea reîncarnare. Sufletul trăiește mai departe și învățarea de sine continuă”.

Shirley Maclaine crede cu tărie în faptul că Terry, câinele ei, a fost cândva un zeu egiptean, iar printre identitățile din alte vieți pe care insistă că le-a experimentat se numără cea de războinic medieval, orfan crescut de elefanți, gheișă japoneză, sclavă evreică, prostituată, dansatoare într-un harem turc, prințesă egipteană și model pentru pictorul post-impresionist Toulouse-Lautrec.

„Lucrurile, preocupările mele nu sunt chiar atât de îndepărtate. Nu vă fie teamă să vă aventurați. Acolo sunt toate fructele”.

Surse:

https://www.washingtonpost.com/archive/entertainment/books/1992/08/23/tolstoy-gandhi-and-shirley-maclaine/9efa8c90-f330-46b8-8a30-0a156b6cc17d/

https://www.oprah.com/oprahshow/shirley-maclaines-past-lives-im-over-all-that-excerpt/all

https://www.dailymail.co.uk/femail/article-2195025/Loopy-loveable-How-Shirley-MacLaine-believes-dog-Egyptian-god-UFOs-hover-hot-tub.html

Vă mai recomandăm să citiți și:

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Inima umană este incredibilă! Un studiu arată că se poate repara singură
Inima umană este incredibilă! Un studiu arată că se poate repara singură
Ceaușescu la vânătoare de mufloni: „A fost un adevărat infern”
Ceaușescu la vânătoare de mufloni: „A fost un adevărat infern”
Mințile noastre ar procesa limbajul la fel ca Inteligența Artificială
Mințile noastre ar procesa limbajul la fel ca Inteligența Artificială
De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?
De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei cu un simplu gest
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei cu un simplu ...
Oamenii de știință au creat cele mai subțiri spaghete din lume
Oamenii de știință au creat cele mai subțiri spaghete din lume
Kim Jong Un a avertizat că țara sa nu a fost niciodată mai aproape de un război nuclear
Kim Jong Un a avertizat că țara sa nu a fost niciodată mai aproape de un război nuclear
Într-un celebru oraș antivaccinist, malaria face ravagii printre copii
Într-un celebru oraș antivaccinist, malaria face ravagii printre copii
Uber a lansat opțiunea XXL
Uber a lansat opțiunea XXL
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora lui Cuza şi cu Regina Maria
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora lui Cuza şi cu Regina Maria
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de milioane de euro
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de milioane de euro
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări medicilor, nu li se vor da răspunsuri”
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări medicilor, nu li ...
România în Al Doilea Război Balcanic. „Am avut norocul să dăm peste bulgari istoviți, altfel înregistram Turtucaia deja în 1913”
România în Al Doilea Război Balcanic. „Am avut norocul să dăm peste bulgari istoviți, altfel înregistram Turtucaia ...
O nouă teorie a dezvăluit forma fotonilor
O nouă teorie a dezvăluit forma fotonilor
S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu
S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu